split3_20

Projekt Prijedlozi prostoru bavi se javnom umjetnošću u Splitu. Projekt je pokrenuo profesor Tadej Glažar s Fakultete za arhitekturu u Ljubljani, potaknut Vaskovim radom 70-ih godina na tom području. Sada, 40 godina nakon Lipovčeve akcije postavljanja skulpture na Splitu 3, nastojimo prepoznati potencijal javne umjetnosti u današnjem kontekstu grada Splita. Pored toga, cilj nam je intervenirati u tkivo grada skulpturom inspiriranom Vaskovim istraživanjima i tako potaknuti javnu raspravu o mogućnostima sličnih akcija.

Polazeći od pitanja i mogućih rješenja na koje je ukazala Vaskova akcija, a koja su odreda aktualna i danas (koje su mogućnost djelovanja pojedinca, odnos umjetnika i djela prema lokalnoj zajednici, kako povećati dostupnost umjetnosti u javnom prostoru i, možda najvažnije, što bi javna umjetnost uopće trebala biti) želja je istražiti probleme koji se danas nameću.

Projekt Prijedlozi prostoru koncipiran je u tri dijela: publikacija, okrugli stol i intervencija u prostoru. Publikacija nema strogu formu i prvenstveno je namijenjena diseminaciji putem Interneta. Autorima ostavljamo slobodan izbor teme, opsega i strukture teksta, a dobrodošli su svi prilozi – od kratkih komentara do eseja. Pristigli tekstovi biti će temelj za raspravu na okruglom stolu koji je planiran za 30.6.2014. Intervencija u živo tkivo grada bez sumnje je vrlo složen problem za čije rješenje je ključna otvorenost za suradnju s različitim strukama, od umjetnika do ekonomista, od novinara do urbanista. Izdana publikacija i prateća rasprava postat će podlogu za daljnja istraživanja i akcije.

Prijedlozi i informacije:

[contact-form-7 id=”818″ title=”Prijedlozi prostoru”]