Ove godine obilježavamo dvadesetogodišnjicu nastanka instalacije Cyclus, u široj javnosti poznatije kao Biciklisti, te će ovogodišnja Noć muzeja u Ateljeu Vaska Lipovca biti obilježena prigodnom izložbom “Kako su nastali Biciklisti”.

U ljetu 1994. godine, u jeku Domovinskog rata, umjesto ponuđene retrospektivne izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, Vasko Lipovac započeo je izradu ove monumentalne instalacije sastavljene od 60 oslikanih drvenih i poliuretanskih skulptura koje predstavljaju biciklističku utrku. Kad je prvi put izložena 1995. postigla je naizgled nemoguće, podsjetila je na vrijednost i radost života društvo koje je to bilo gotovo potpuno zaboravilo.
Neobična snaga kojom je šarena povorka emitirala tu iznimno važnu poruku pomalo je ujedinila zemlju, a s vremenom i čitavu regiju, podijeljenu ideološkim, nacionalnim, religijskim, a sve više i socijalnim razlikama. Možda nigdje kao u ovom radu nije došlo do izražaja opažanje Antuna Travirke, zapisana povodom jedne Vaskove izložbe davne 1977. godine: „…ne možemo da ne ustvrdim da je svakim novim Lipovčevim djelom na jedan čudesno lijep i duboko human način ispričana u punoj ozbiljnosti, zapravo, i čitava drama ljudskog življenja“.
Bez ikakve sumnje ovo je najpopularnija instalacija druge polovice dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i vjerojatno jedina kojoj je uspjelo pomiriti visoku i popularnu kulturu.

Uz izložbu “Kako su nastali Biciklisti” bit će održana promocija novih proizvoda Radionice Ateljea, razgledavanje stalnog postava i glazbeni program.

Atelje Vasko Lipovac – PROGRAM

18:15 – 18:30 Otvorenje izložbe “Kako su nastali Biciklisti”

Po prvi put će se široj javnosti predstaviti izbor skica, pripremnih studija i maketa iz fundusa Ateljea nastalih 1994. i 1995. te fotografije iz arhiva Rina Efendića koje dokumentiraju radni proces velikog umjetnika. Izložbu će pratiti eksperimentalni program interaktivnih sadržaja.

Rino Efendić rođen je 1961. u Sinju. Od 1981. do 1983. studirao je kameru na ADU u Zagrebu, a od 1983. do 1988. povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je brojnih izložbi fotografije, uličnih akcija, zvučnih instalacija… Dobitnik je Nagrade 36. splitskog salona, održanog 2009. godine.

18:30 – 01:00 Prigodna prodaja grafika i proizvoda radionice Ateljea

Za vrijeme trajanja Noći muzeja 2015. godine u radionici Ateljea biti će organizirana prodaja grafika i novih proizvoda po promotivnim cijenama. Volonteri udruge VAL i suradnici radionice će Vam tijekom cijele večeri biti na raspolaganju za sve potrebne informacije.

18:30 – 19:00 Stručno vodstvo kroz postav izložbe “Kako su nastali Biciklisti”

20:30 – 21:00 Stručno vodstvo kroz postav izložbe “Kako su nastali Biciklisti”

21:30 – 22:00 Stručno vodstvo kroz postav izložbe “Kako su nastali Biciklisti”

22:30 – 00:30 Gildo Grimani – Arheologija vinila / glazbeni happening

 

Veselimo se Vašem dolasku!