U utorak 14. lipnja u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” u Kampusu otvorena je izložba radova Vaska Lipovca kojom se obilježava deset godina od smrti toga splitskog umjetnika, 2006. godine. Izložbom se predstavljaju njegovi najraniji radovi, iz prvih petnaest godina Vaskova umjetničkog stvaranja: od prijema na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1950. godine do prve samostalne izložbe u Galeriji umjetnina u Splitu 1965. godine.

Izložba je zamišljena kroz nekoliko zaokruženih cjelina: studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti, stvaranje u Državnoj majstorskoj radionici Krste Hegedušića i unutar umjetničke grupacije Mart, potom izložba Vaska Lipovca i Ordana Petlevskog u Yorku, te Vaskova samostalna izložba u Galeriji umjetnina u Splitu.

– Izložbom se predstavljaju djela koja su dugo vremena bila u fundusu muzeja a slabo su ili gotovo uopće nisu poznata stručnoj, a i široj javnosti – kaže selektor izložbe, povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević.

 Kod Guggenheimovih

– Primjer za to je vitraj “Žena s mačkom” koji se nalazi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Također, splitska publika će upoznati geometrijske apstrakcije kojima se Vasko predstavio u Velikoj Britaniji, a koje do sada uopće nisu u većoj mjeri valorizirane u sagledavanju opusa. Nadalje, kuriozitet izložbe je selekcija crteža, dosad potpuno nepoznatih, koji su nastali Vaskovim angažmanom u domeni grafičkog dizajna – on je grafički opremio časopis “Kemija u industriji” od 1964. do 1966. godine, a radio je i ilustracije za kombinat Chromos.

Jasenka Leskur Staničić
Slobodna Dalmacija, 13.6.2016.
link na članak