Uz nazočnost brojnih uglednika, u subotu navečer u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u kumpusu u Splitu otvoren je stalni postav radova Vaska Lipovca, s izborom slika, grafika i skulptura tog vrsnog majstora naše likovne umjetnosti. To je prva faza projekta “VAL”.
Na otvorenju Sveučilišne galerije ‘Vasko Lipovac’ govorili su izaslanik predsjednice RH Andro Krstulović Opara, ministar kulture u tehničkoj vladi Berislav Šipuš, dožupan Luka Brčić, splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović, Mario Lipovac u ime obitelji umjetnika, idejni začetnik docent Nikša Jajac i drugi uglednici.
U galeriji je u stalnom postavu izloženo preko sedamdeset djela umjetnika Vaska Lipovca, a to je prva od aktivnosti koje će se odvijati u sklopu „Projekta Val“, osmišljenom u suradnji Sveučilišta i Udruge Val. Kustos izložbe je Dalibor Prančević, a u prizemlju galerije, gdje će se izlagati radovi nadahnuti Lipovčevim djelom, postavljene su skulpture Danijele Šušak i fotografije Rina Efendića snimljene u umjetnikovu ateljeu.
Projekt za cilj ima daljnju promociju i popularizaciju djela Vaska Lipovca kroz stručno i znanstveno izučavanje, poticanje i razvoj novog pristupa u menadžmentu u kulturi te posebno afirmaciju mladih znanstvenika i umjetnika kroz aktivnosti Projekta. Također, kroz Projekt VAL želi se i dodatno senzibilizirati te potaknuti javnost na razmišljanje o umjetnosti i njenom utjecaju na prostor i život grada Splita i regije.
Poticanjem kulturno-umjetničkih događanja Sveučilišni Kampus, kao centar znanstveno-istraživačkog rada i visokoškolskog obrazovanja grada i Dalmacije, dodatno će se približiti svim građanima i posjetiteljima te postati novo žarišta kulture i umjetnosti. Za pokretanje Projekta VAL zaslužni su Mario Lipovac, voditelj Ateljea Vasko Lipovac, prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Branko Matulić te idejni začetnik projekta doc. dr. sc. Nikša Jajac, uz svesrdnu podršku obitelji Lipovac i rektora prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića.

Evo što su kazali kustos dr. sc. Dalibor Prančević

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Otvaranje Sveučilišne galerije Vasko Lipovac””]

Fotografije: Robert Matić